У Львові відбувся круглий стіл «Міжконфесійний діалог: між пошуком єдності та захистом цінностей»

long_ArticlePortletImage_10605


2 жовтня в рамках проведення 6-ого Екуменічного Соціального Тижня відбувся  круглий стіл на тему: «Міжконфесійний діалог: між пошуком єдності та захистом цінностей». На заході були присутні як духовні особи, так і науковці різних християнських конфесій.

Своїми думками із присутніми поділилися: о. д-р Іван Дацько, президент Інституту екуменічних студій Українського католицького університету, Владика Венедикт (Алексійчук), єпископ-помічник Львівської архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви, Гелен Зордрагер, професор систематичного богослов’я при Протестантському богословському університеті м. Амстердама і співробітник у Відділі місії Протестантської Церкви в Нідерландах,Олександр Доброєр, директор ГО «Європейський інститут соціальних комунікацій». Про те, як примирити сьогодні «католицькі» та «православні» Церкви України, роздумував засновник Інституту екуменічних студій Українського католицького університету, співдиректор департаменту «Суспільство. Свобода. Мир», Коледж Бернардинців (Франція) Антуан АржаковськийІгор Держко, д-р філософ. наук, зав. кафедри філософії та економіки Львівського національного медичного університету розповісдав про міжконфесійну ситуацію на Львівщині та становлення ідей християнської єдності й порозуміння всіх спільних верств та груп. Генеральний секретар L’Oeuvre d’Orient Губерт де Габорі виступив з доповіддю «Діяльність задля промоції Східних Церков усередині Католицької Церкви: свідчення L’Oeuvre d’Orient».

О. д-р Іван Дацько у своїй доповіді трохи заглибився в історію становлення і розвитку екуменічного руху у світі тісно пов`язавши його із становищем міжконфесійних відносин в Україні. «Ми повинні розуміти те, що нас більше єднає, ніж роз`єднує. Однак ми не шукаємо Божого, а тільки людського в житті. Не Господньої благодаті, а влади і грошей, а це не співзвучне із Євангельським вченням. Брак духовного виміру і духовної молитви є одними з причин сповільнення богословсько-екуменічного діалогу » – наголосив о. д-р Іван Дацько.

Владика Венедикт (Алексійчук) на продовження теми міжконфесійного діалогу розповідав про основні цінності нашого життя з христологічної точки зору, до яких повинен завжди прагнути кожен свідомий християнин. Владика нагадав істинні слова, яких маємо всі придержуватися: «Наша єдність у нашій різноманітності – це є основа будь-якого екуменічного діалогу».

Професор Гелен Зордрагер ґрунтовно описала позицію Протестантської Церкви щодо розвитку екуменічного діалогу і її місії для налагодження тісних зв`язків із Українськими Греко-Катилицькою та Православними Церквами.

Антуан Аржаковський у своїй доповіді наголосив на труднощах розвитку міжцерковного діалогу, адже «занадто мало тих, хто вірить у силу правди, в реальність єдності Бога і Церкви Христової. Зрештою, Церкви мало працюють з незалежними університетськими структурами. Ці труднощі, які б вони не були, значно менші, ніж ті, з якими Церквам належить зіткнутися в майбутньому, при потужному впливі секуляризації, фрагментації суспільства і нових ідеологічних амбіцій держав». Основними напрямками подальших спільних міжконфесійних регулярних зустрічей має стати робота із історичними джерелами, спільна пасторальна (педагогічна) праця та соціальні напрацювання.

Ігор Держко у своїй доповіді досить змістовно подав міжконфесійну ситуацію на Львівщині, зокрема, навівши цікаві статистичні дані. Також доповідач звернув увагу на становлення ідей християнської єдності в нашій країні і пояснив, що «тільки збереження засад християнської культури призведе до порозуміння всіх спільних верств та груп».

Губерт де Габорі пояснив основні напрямки роботи католицької організації у Франції «L’Oeuvre d’Orient» для налагодження спільного екуменічного діалогу. У доповіді він зауважив актуальне питання, що пошук єдності серед християнських конфесій є об’єктом екуменізму, та чи екуменічний діалог є єдиним засобом досягнення єдності?

Олександр Доброєр на закінчення заходу розповідав про те, що саме Людина має стояти в центрі будь-якого міжконфесійного діалогу. «Людина та її гідність, яка налаштована на вічність – це одне із головних завдань нині Церкви», – наголосив доповідач.

Круглий стіл завершився із розумінням подальшої співпраці представників різних конфесій щодо міжцерковного діалогу, шляхів примирення між ними та актуальності і важливості на сьогоднішній день питання екуменічного руху як в Україні, так і за її межами.

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.

Комментарии закрыты.

"Хвалимся Богом чрез Господа нашего Иисуса Христа, посредством Которого мы получили ныне примирение" (Рим 5:11)